понеделник, март 21, 2005

Знаењето е МОЌ!

Секој што се сомнева во исправноста на ова е добредојден да коментира. Аргументирано.

Знаење =/= информација. Информацијата е само информација, но дури откако ќе се процесира, спореди со други информации и „искомпајлира“, само тогаш може да стане знаење. Некои луѓе на ММФ зборуваа за тоа како не читале книги. Знаете ли кои биле Каин и Авел? И кое е нивното „значење“? И кои се тие денес што го носат „Белегот на Каин“? Не? Прочитајте нешто за нив. Во меѓувреме, еве ви една песничка:

Abel and Cain

Tribe of Abel: eat, drink and sleep,
you are the apple of god's eye
Tribe of Cain: you must creep
upon this dunghill 'till you die.

Tribe of Abel: burnt offerings from your race
flatter the nostrils of the seraphim
Tribe of Cain: knows nothing but disgrace,
and tortures that will never end.

Tribe of Abel: your seeds increase
and your cattle thrive,
Tribe of Cain: your guts never cease,
howling with hunger like an old dog

Tribe of Abel: come take your place
around the fireside of your kin
Tribe of Cain: out in the cold and shiver in the hole,
you miserable jackal

Tribe of Abel: be amorous and increase,
your gold will do likewise
Tribe of Cain: don't even try,
faint hearts may burn but grow not wise.

Tribe of Abel: feed and breed
like termites in a rotting tree
Tribe of Cain: shall bake its bread,
beside the road for all to see.

Tribe of Abel: your putrid flesh
shall fertilize the reeking earth
Tribe of Cain: your task is not yet done.

Tribe of Abel: behold your shame,
the sword is beaten by the stone,
Tribe of Cain: rise up to heaven
and knock god off that golden throne
!

4 Коментари:

Blogger Bukarski кажа...

Мошне интересно гледиште во врска со митот за Каин и Авел има пак ликот на Демијан во истоимената новела на Херман Хесе.

Кој прочитал знае за шо зборувам, кој не знае му ја препорачувам да ја прочита. ;)

03 април, 2005 19:02  
Anonymous Philem0n кажа...

Знаењето, точно, е моќ (во смисла на Меч кој ги сече разните Гордиеви Јазли), но сепак не прифаќам сувопарно 'знаење заради знаење', туку Знаење како предворје на Разбирањето и зачеток на Мудроста (Пехарот и Стапот). Ова воедно е одговор и на она другото: "the heart and soul, where is the fire?". Огнот е во Стапот, во класична Прометеевска смисла, а притоа Прометеј го споредувам со Луцифер (Светлоносецот) кој, според различни светски митови и легенди, им го предал на луѓето факелот на Мудроста и зачетокот на цивилизацијата.

13 јули, 2005 13:22  
Anonymous Анонимен кажа...

valium mexico pharmacygeneric ambien pills 10mg order
[url=http://www.bebo.com/buyxanaxonline1]buy xanax online[/url]

18 февруари, 2010 07:04  
Anonymous Анонимен кажа...

order xanax pharmacyxanax at mexican pharmacies

[url=http://www.bebo.com/buylevitraonline1]buy levitra online from dreampharmaceuticals[/url]

23 февруари, 2010 08:02  

Објави коментар

<< Home